A Sensirion – a globálisan elismert digitális mikroszenzorok és rendszerek gyártója – újabb ötezer négyzetméteres gyártócsarnokkal bővíti debreceni gyártóüzemét, mely beruházás a SZINORG és XANGA cégcsoportokkal való együttműködésben valósul meg. A fenntarthatóságot szem előtt tartó beruházás értéke mindösszesen 8 és fél milliárd forint, az új gyártócsarnok alapkövét 2024. február elején tették le.

A Sensirion gyártócsarnok bővítésének alapkő letétele – 2024. február 6.

A svájci székhelyű Sensirion – mely évek óta sikeresen működik Debrecenben – kapacitásbővítési döntése az elmúlt két év pozitív tapasztalatára és a várható érzékelő és modulmegoldások iránti növekvő keresletre épül.

A vállalat két meghatározó debreceni ingatlanfejlesztő, a SZINORG és XANGA cégcsoportokkal partnerségben építi fel az új gyártócsarnokot, mely bővítmény a meglévő épülethez fog kapcsolódni és fenntarthatósági szempontok figyelembevételével alakítják majd ki, így fosszilis energiaforrásoktól teljesen mentes lesz, a felhasznált energia jelentős részét pedig magának termeli meg.

Az építkezést az előző üzemhez hasonló módon, egy úgynevezett „build-to-suit” konstrukció keretében a SZINORG és XANGA cégcsoportok finanszírozzák mintegy 4,5 milliárd forint összegben. Az újonnan ide telepített gépek értéke pedig eléri a 4 milliárd forintot, amelyet teljes mértékben a Sensirion svájci anyacége finanszíroz.

A Sensirion gyárbővítés látványterve

A Sensirion szintén ötezer négyzetméteres első gyárépületét a SZINORG és XANGA cégcsoportok közösen építették fel, azt 2021 őszén adták át a Határ úti Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban. A HUNÉP Zrt. kivitelezésében megépült gyártócsarnok hűtését és fűtését is geotermikus energia biztosítja, a világítás LED-alapú és a legtöbb helyen jelenlét-érzékelővel van ellátva, a villamosenergia túlnyomó többségét pedig napelemekkel termeli meg. A cég 2022-ben elsőként nyerte el a Fenntartható Debrecen nagydíjat.

A Sensirion vezetése kiemelte, hogy ez a partnerség kulcsfontosságú a cég jövőjében, és a SZINORG és XANGA cégcsoportokkal való szoros együttműködés lehetővé teszi, hogy lépést tartva az iparági változásokkal, továbbra is tartsák vezető pozíciójukat a szenzor- és érzékelőtechnológia terén. A beruházással a Sensirion további munkahelyeket teremt a debreceni régióban, és hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez.

A beruházás első üteme várhatóan az év végére, második üteme 2025 első negyedévére készül el. A Sensirion bizakodóan néz a jövőbe, nem állna itt meg a fejlesztésekkel Debrecenben, már egy újabb, 2500 négyzetméteres bővítést készítenek elő.