A jövőben számos debreceni beruházás megvalósítója lesz a Szinorg Universal Zrt.; referenciái között van például az ITSH irodaház, a Tüzér utcai irodaház, a Sensirion gyárépület, ahol vagy önállóan, vagy társbefektetőként résztvevője az ingatlanfejlesztésnek.

Kezdjük egy kis cégtörténettel. Az elődöt 1951-ben Tanácsi Építőipari Vállalat néven alapították és a következő évtizedekben a megye egyik legjelentősebb építkezési cége volt. 1991-92-ben alakult át 100 százalékban hazai tulajdonú gazdasági társasággá, és innentől kezdve a piac és a közvélemény már Hunép néven ismeri. A 2010-es évek elejére a több lábon állás okán és reményében több céget hozott létre az építőipari vállalkozás, és ezek szerteágazó tevékenységi köre már kezdett átláthatatlanná válni. Ekkor a cég vezérigazgatója, Szűcs Gyula elérkezettnek látta az időt, hogy a profiltisztítás, az átláthatóság és a gazdaságosság okán átszervezzék a Hunépet. 2013-ban a cégeket vagyonkezelőkbe rendezték át. A vagyonkezelők biztosítják a cégcsoport tagjainak működéséhez a saját tőkét, a finanszírozási hátteret és folyamatosan ellenőrzik és elemzik ezen vállalkozások gazdálkodását.

Figyelik a piacot, és lépnek

– A Szinorg maga egy vagyonkezelő, és a Hunépből kiválással jött létre. Mottónk: „Vagyonkezelés új értékteremtéssel”. A Szinorg-csoportban többféle tevékenység van, ebben az építőiparé a prioritás, és azt három cég képvisel. A legjelentősebb és a legpatinásabb a Hunép, mellette egy 14 éve meglévő budapesti cég van, a harmadik pedig az építőipar egyik speciális részével foglalkozik, mégpedig az üvegfalak, függönyfalak létesítésével. A Szinorg másik, igen jelentős lába az ingatlanfejlesztés, melynek végrehajtásához folyamatosan projektcégeket hozunk létre. Ennek a most induló 10 éves stratégiáját ráépítettük a város következő tízéves programjára – kezdte a Szinorg Universal Zrt. stratégiai elképzelésének bemutatását Szűcs Gyula, a társaság elnök-vezérigazgatója, az igazgatóság elnöke.

Simonyi úti lakásfejlesztés

– Nem csak a Debrecen önkormányzata által gründolt beruházások megvalósításában szeretnénk részt venni, hanem mi magunk is folyamatosan figyelünk, hogy milyen fejlesztésekre van szükség a városban, és melyek azok, amelyekre a város nem tud költeni. Nekünk az a tisztünk, szerepünk és lehetőségünk, hogy ezeket a fejlesztéseket megragadjuk, és mi magunk valósítsuk meg, majd üzemeltessük. De vannak elképzeléseink az ország más területeire is. Ezekhez minden adottságunk megvan, hiszen van ingatlan fejlesztési tapasztalatunk, van hozzá saját tőkénk, amihez már lehet hitelt igénybe venni, van építőipari kapacitás, amivel ezt a fejlesztést megvalósítsuk, és megvan hozzá ingatlanműködtetést végző cég is. A városban sok olyan terület van, amire úgy gondoljuk, hogy a következő 10 évben az ingatlanfejlesztésre nagy szükség lesz. Például Debrecen nagyon rosszul ellátott megfelelő színvonalú szálláshelyekben. Ebben az első lépést megtettük, megépítjük a Bajcsy-Zsilinszky utcán a szállodát. Ugyancsak szükség van új, jó színvonalú lakásokra, akár lakhatás biztosításában, akár bérleti jogviszony kiszolgálására. Bár most irodafölösleg mutatkozik Debrecenben, de még ebben az évtizedben jelentős irodaigény jelenik meg a városban, és ebben is szeretnénk részt venni. Sok ipari cég települ a városba. Ugyancsak szükség lesz gyár- és logisztikai épületekre. A betelepülők egy része bérelni szeretne területeket, hogy ott termeljen. Egy debreceni partnerrel közös tulajdonú cégben vásároltunk területet a Déli Ipari Parkban. Ott jövőre elkezdünk egy 10-15 ezer négyzetméteres csarnokot építeni, amihez várjuk a bérlőket. Ott vagyunk a piacon, tapasztalatunk, tudásunk van. Mindig vizsgáljuk az igényeket, elemezzük a piacot, és amire szükség van, ott lépünk. Vagy önállóan, vagy partnerrel – fogalmazott Szűcs Gyula.

Ellentétben az építőipari kivitelezésnél érzékelhető lassulással, az ingatlanfejlesztési üzletág projektjeinél nincs megtorpanás. Erről Szűcs Gyula így nyilatkozott: – Azokat a fejlesztéseket, amikről két éve döntést hoztunk, mindenképpen meg fogjuk csinálni. Ezekre a járvány semmilyen hatással nincs, haladunk bennük előre, mennek az ingatlan vásárlások a fejlesztéshez, mennek a tanulmánykészítések, mennek a tervezési munkák, és belátható időn belül az első kapavágás is meg fog történni. Ennek az az egyszerű oka, hogy ingatlanfejlesztést csak hosszú távú gondolkodással lehet csinálni, és mi mindig is hosszú távon gondolkodtunk. 

Kovács Zsolt

Forrás: Gazdaság 2020