Bokrétaünnepséget tartottak a Határ úti ipari parkban, ahol a svájci székhelyű cég kétszintes, ötezer négyzetméteres gyára épül.

Jól halad a svájci Sensirion cég gyárának építése a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban. A kétszintes, ötezer négyzetméteres gyár, amely a Xanga Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. és a Szinorg Universal Vagyonkezelő Zrt. beruházásában a HUNÉP Zrt. által épül, elérte legmagasabb pontját. Az építkezés helyszínén bokrétaünnepséget tartottak, melyet a sajtó munkatársai online közvetítésen láthattak.

Az eseményen Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy a Sensirion, mely digitális mikroszenzorok és -rendszerek előállításával foglalkozik, jelzi számukra, hogy a debreceni gazdaság fejlődését a pandémia sem állíthatta meg.
A Sensirion tovább erősíti a debreceni gazdaság válságtűrő képességét, hiszen szenzoraikat az egészségipartól az autóiparig nagyon sok területen használják. – mondta alpolgármester úr. – Árbevételük 24 százalékát fordítják kutatásfejlesztési tevékenységre, ami kiemelkedő arány, és biztosítja azt, hogy termékeik a jövőben is a világ élvonalába fognak tartozni. Míg a debreceni gazdaság és a debreceni munkavállalók számára kiváló lehetőséget kínál a fejlődésre egy innovatív cégnél való munkavégzés.

Szólt arról is, hogy a magas hozzáadott értékű iparágak jeles képviselője a Határ úti ipari park, mely 2016 óta Tudományos és Technológiai Ipark címmel is rendelkezik. A 20 éve kialakított 40 hektáros területet megháromszorozták, most már 135 hektáron terül el, 60 cég otthonául szolgál, és 6 ezer embernek ad munkát. A pandémia tehát nem állítja meg sem a debreceni gazdaság fejlődését, sem az önkormányzat szándékát a további fejlesztések irányába.

Nagy az érdeklődés Debrecen és a régió iránt

Herdon István

Herdon István, a Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: több mint egy éve kezdték meg a tárgyalásokat a Sensirionnal, ami a tavaszi járványhelyzet miatt is emlékezetes maradt. A vezérigazgató megköszönte a cégnek, hogy Magyarországot,  Debrecent és a Xanga Tudományos Technológiai Parkját választotta.

Herdon István közölte: a Xanga üzleti modellje több mint 20 éve változatlan: infrastruktúrát fejlesztenek, megépítik az utakat és a nagy kapacitású közműveket, majd az így létrehozott ipari területekre megépítik a gyárakat és logisztikai csarnokokat, azokat pedig hosszú távon bérbeadják, a bérlő technológiai transzfert hajt végre, alkalmazza a dolgozókat és indulhat a termelés – itt is ez történt.

A Sensirion fényes jövőt futhat be Debrecenben

Patrick Good, Sensirion Holding AG igazgatója elmondta: 203 nappal az alapkőletétel után újra itt van, s a bokrétaavatót tartják, amelynek Svájcban és Magyarországon is nagy hagyománya van. Ennek két célja is van: elsősorban azt ünneplik, hogy az épület héjszerkezete felépült, elérte legmagasabb pontját, és alkalom arra is, hogy köszönetet mondjanak. Ezután köszönetet mondott a Papp László polgármester vezetésével működő önkormányzatnak, az EDC-nek a támogatásért is, valamint a Xangának, a BORD Építészet Stúdiónak, a helyi tanácsadó csapatnak és a HUNÉP-nek is.

Jó példa az új érték teremtésére

Szűcs Gyula

A Szinorg Universal Zrt. a projekt egyik társberuházója. A cég egyik fő tevékenysége a vagyonkezelés, mottójuk az új értékek teremtése.

–  Nem lehetne jobb példát hozni az új érték teremtésére, mint ez a gyárépület. A Szinorg együttműködése a Xanga Ventures Zrt.-vel nem újkeletű – hívta fel a figyelmet Szűcs Gyula, a cég elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: a Debrecen 2030 program egy jól átgondolt terv a városfejlesztésre és a gazdaság élénkítésre, s különösen jó lehetőségeket biztosít a Szinorg és a Xanga számára is. – Szívesen fektetünk be olyan ipari és logisztikai projektekbe, amelyek infrastrukturális hátteret biztosítanak a cégeknek, amelyek a régióban vagy Debrecenben telepednek le – fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

A Szinorg más területeken is képviselteti magát Debrecenben: végeznek fejlesztéseket a szállodaiparban, lakó- és irodaépületeken is.
Debrecen azért kiemelt számunkra, mert a városalap mellett a Xanga csoporttal jelentékeny portfóliót tudtunk kiépíteni – hangsúlyozta a vezérigazgató. – A júniusi alapkőletételnél büszke voltam arra, hogy mi is részesei lehetünk ennek a vállalkozásnak, és hogy a Sensirion Debrecent tekintette a legjobb befektetési helynek. Nagyon megragadott, hogy annak idején start up vállalkozásként indultak el, ma pedig már hová jutottak. Nincs kétségem afelől, hogy májusban, az avatóünnepségen ez ugyanilyen sikerrel tud majd tovább folytatódni.

A beszédek végén a résztvevők egyszerre nyomták meg a gombot, amely felemelte a bokrétát az épület legmagasabb pontjára.

Forrás: dehir.hu