A „Debrecenbe kéne szedni…” elnevezésű helyi mozgalom célja a cégek környezeti célú társadalmi felelősségvállalásának erősítése, illetve felhívni a figyelmet az illegális szemétlerakás problémájára.

A World Cleanup Day korunk egyik legnagyobb, évente megrendezett társadalmi akcióprogramja, amely a világ 191 országát egyesíti egy tisztább bolygóért. A mozgalom célja a szilárd hulladék mennyisége elleni küzdelem.

Az első szemétszedési alkalom 2008 májusában volt Észtországban, mindösszesen 50 ezer emberrel, azonban 2022-ben már a világ 191 országában több, mint 14,9 millió ember 60 ezer tonna szemetet szedett össze.

Idén először Debrecen is csatlakozott a világméretű szemétszedési akcióhoz 2023. szeptember 16-án. Az eseményt Pósán László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője és Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg.

A World Cleanup nemzetközi mozgalom, amihez csatlakoztunk, a világ nagytakarítási napja. Debrecen most hagyományteremtő céllal idén először csatlakozik ehhez az eseményhez – mondta el a megnyitón Pécskay Zoltán.

A rendezvényt és a helyi összefogást az EDC Debrecen Nonprofit Kft. koordinálta Debrecen önkormányzata, a Nyírerdő Zrt., Haláp és Nagycsere Polgárőr Egyesület, a Debreceni Közterület Felügyelet, a Zrínyi Miklós Vadásztársaság és a Debrecen-Nagycsere-Halápi Református Missziói Egyházközség, AVE Ásványvíz Kft., valamint a Kortárs Kulturális Alapítvány támogatásával.

Az esemény helyi cégek részvételével valósult meg, így a BMW Manufacturing Hungary Kft., Decathlon United, Deutsche Telekom IT Solutions, EDC Debrecen Nonprofit Kft., EPAM Systems Kft., Szinorg Universal Zrt., Shoprenter.hu Kft., Synergy Construction Hungary Kft., Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., Transcosmos Kft., Trans-Sped Kft. és a Vitesco Technologies elhivatott kollégái szedték közösen a szemetet.

A 12 cég összesen mintegy 130 munkavállalója közel 53 négyzetkilométeren tisztította meg hulladéktól az Erdőspuszták területét, mely részvételt elismerő oklevéllel tüntette ki a városvezetés.


A környezetvédelmi akció keretében hat konténert, összesen hetven köbméter hulladékkal töltöttek meg a résztvevő szervezetek. 

A csatlakozó szervezetek nemcsak ezen az egy napon tettek azért, hogy egy tisztább, élhetőbb városban éljünk, de hosszú távon is elkötelezettek a környezetvédelem, a fenntarthatósági célok és a társadalmi felelősségvállalás szervezeti alapértékek közé emelésében. 

A SZINORG csoport is nagy lelkesedéssel csatlakozott a globális szemétszedési akció helyi eseményéhez. A cégcsoport 2021. óta aktív közreműködője a városi fenntartható fejlődést támogató programoknak. 2022-ben környezetkímélő projektjeinek köszönhetően Fenntartható Debrecen-díjat is kaptak.


Kollégáink