A kínai érdekeltségű HALMS Hungary Kft. több mint 40 millió Euro befektetéssel, 1,5 milliárd Ft kormányzati támogatással elektromos autókhoz alkatrészgyártó üzemet hoz létre, 300 új munkahelyet teremtve ezzel Debrecenben.

Az üzem a Déli Ipari Parkban, abban a csarnokban kap helyet, amit a Xanga és a Szinorg cégcsoport projektcége, a Huxa Kft, mint beruházó fejleszt és a HUNÉP Zrt. kivitelez. Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatójának tájékoztatása szerint a beruházásnak otthont adó 30 ezer négyzetméteres csarnok egy 55-60 ezer négyzetméteres fejlesztés első üteme, amely várhatóan jövő év februárjában kerül átadásra.

Matthew Shen Shanzong, a Halms Hungary Kft. ügyvezetője a 2022. szeptember 12-én megrendezésre került beruházás-bejelentő ünnepségén arra hívta fel a figyelmet, hogy a debreceni gyár csúcskategóriás alumíniumötvözetből készült alkatrészeket – köztük elektromos motorházakat – fog előállítani teljesen digitalizált és automatizált gyártósorokon, mellyel hozzájárul az elektromos autózás jövőjéhez.

Forrás: haon.hu, dehir.hu, hirado.hu

Fotó: Kiss Annamarie