Mozgalmas napja volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek Debrecenben. A Vitesco gyáravatása után újabb hálás feladat hárult rá, a cívisvárosi Hajdu-Alu Zrt. új gyártóüzemének ünnepélyes átadása.

A külügyminiszter a Vágóhíd utcai üzemben felidézte, másfél éve nagy vita zajlott arról a kérdésről, hogy a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak kezelésére mi lenne a legjobb megoldás. A kormány úgy döntött, nem adja fel az elmúlt 10-12 év sikereket hozó gazdaságstratégiáját, továbbra is segély helyett munkát biztosít az embereknek. Így rakták össze a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházásösztönzési, támogatási programját, amiben a Hajdu-Aluval együtt 1435 vállalat vett részt.

„A nekik biztosított beruházási támogatások nyomán 270 ezer munkahelyet tudtunk megvédeni. Az eredmények már látszanak, tavaly globálisan 42 százalékkal estek vissza a közvetlen működőtőke-beruházások, Magyarországon 140 százalékos növekedést tudtunk regisztrálni, a mai napon már 36 ezerrel többen dolgoznák, mint dolgoztak tavaly a világjárvány előtt.” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Szerinte a gyors gazdasági újraindításhoz jó alapot biztosít, hogy az 1435 vállalat az elmúlt másfél évben nagyon sokat invesztált a kapacitásainak bővítésére és új technológiák meghonosításába. A miniszer úgy fogalmazott, a kanyarban előzés, bár veszélyes, közúton semmiképpen nem ajánlott, a magyar gazdaság szempontjából sikeresnek bizonyul.

Fotó: Kiss Annamarie

„A Hajdu-Alu Zrt. 575 millió forintos beruházást hajtott végre, az új, 3 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban van lehetőség a gyártás modernizálására, az előállításhoz szükséges idő lerövidítésére. Mivel ezzel a beruházással a Hajdu-Alu 53 munkavállalójának jövőjét tudja biztosítani, a kormány 287 millió forintos támogatást biztosít” – tudatta. A külügyminiszter elmondta, a Hajdú-Bihar megyeiek joggal lehetnek büszkék magukra, 48 megyei vállalat kért és kapott támogatást beruházásaihoz. Ezek összesen 24 milliárd forint értékben valósulnak meg.

Pósán László, a térség országgyűlési képviselője az új gyártóüzemben arról beszélt, az, hogy többek között az egyetem és a stadion épületén a Hajdu-Alu termékei vannak, azt bizonyítja, hogy egy debreceni vállalkozás milyen sikeres tud lenni. – „Ez rávilágít arra is, amit a kormány nagyban, a város pedig kicsiben tesz: csökkenteni a kiszolgáltatottságunkat a gazdasági és egyéb területen. Debrecen mindig arról volt híres, hogy kellő egyensúlyban voltak jelen a helyi gazdasági életben a külső befektetők és a helyi, egyre erősödő vállalkozások” – vallja.

Heim Imre, a vállalat vezérigazgatója felidézte, hat évvel ezelőtt célul tűzték ki, hogy egy olyan fémépületelem-gyártó vállalattá váljanak, amely egyre magasabb színvonalon tudja megvalósítani az épületeken egyre nagyobb hangsúllyal megjelenő transzparens építészeti megoldásokat, nyílászárórendszereket. Több lépcsőben fejlesztettek, a 2020-as év elején fogalmazódott meg bennük az igény, hogy a fókuszterület az iroda és a gyártóépület bővítése kell, hogy legyen. Bár tervüket a koronavírus-járvány beárnyékolta, Heim Imre elmondta, nem adták fel, sikeresen pályáztak, így a kormány támogatásával megkezdődhettek az új gyártóüzem kivitelezési munkái. Ezentúl már az új üzembe lépnek be a termelésben dolgozók, akik több építőipari nívódíjat és elismerést szereztek már.

Fotó: Kiss Annamarie

Forrás: haon.hu
Szerkesztő: Gál Orsolya